5ος ΜΥΘΟΣ Μόνο οι καπνιστές μπορεί να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα

Μόνο οι καπνιστές μπορεί να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα

Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι καπνιστές θα αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ή ότι το κάπνισμα είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου. Ένας στους 9 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα ενώ 8 στους 10 καπνιστές θα αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα π.χ. καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Ποσοστό 12% ασθενών με καρκίνο πνεύμονα δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα στον οποίο υπάρχει ALK αντιμετάθεση φαίνεται να προσβάλλει κυρίως μη καπνιστές.

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες καθώς, ακόμη και όταν καπνίζουν ίδια ποσότητα τσιγάρων με τους άντρες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μη καπνιστές οι οποίοι εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου βρίσκονται και αυτοί σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Μη καπνιστές οι οποίοι παντρεύονται καπνιστές έχουν 20-30% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με άλλους.

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/how-does-smoking-cause-cancer (last accessed April 2019)

Dela Cruz, C.S., et al. Lung Cancer: Epidemiology, Etiology, and Prevention. Clin Chest Med. 32(4): doi:10.1016/j.ccm.2011.09.001 (2011)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 4ος ΜΥΘΟΣ 6ος ΜΥΘΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ